Незаборавни излет у Београд

Наша школа је на предлог вероучитељице и у договору са директорком школе и парохијским свештеником, организовала излет у Београд 10. новембра 2022. год. за ученике од V-VIII разреда. Са децом су путем главног града пошли свештеник орашачки прота Миливоје Старовлах, директорка школе Милијана Петровић, наставница математике Славица Точиловац, наставница физике Снежана Мијатовић, наставница српског српског Александра Крстовић, наставница шпанског језика Маријана Драговић и наставница верске наставе Милица Миловановић.


Циљ излета је био спој и корелација више предмета и показивање важности сарадње кроз овакав вид активности. Такође, ученици су мотивисани да и сами више сазнају о нашој историји, духовности, књижевности, архитектури…


Излет је започео доласком до храма Светог Саве, једног од највећих храмова у читавом православном свету и свакако једним од најзначајнијих и најлепшин храмова Српске православне цркве. Познато је да је изградња Светосавског храма отпочета још пре Другог светског рата и да је са многим прекидима трајала све до недавно, када је током 2020. год. завршено унутрашње уређење постављањем импозантног мозаика.

Вредно је помена да је овај дивни храм подигнут на месту где су, по предању, Турци спалили мошти Светог Саве 1594. Са овим, али и многим другим историјским и архитектонским детаљима о Светосавском храму, децу је упознао на врло занимљив начин, свештеник Миливоје.

Ученици су пажљиво слушали, а није изостало ни њихових питања и утисака.
Након посете храму, Орашани и Копљарци су са својим наставицама и свештеником прошетали Кнез Михајловом улицом до Калемегдана, где су посећене црква Ружица и капела Свете Петке, као и павољон Цвете Зузорић.


Ова кратка али садржајна и вредна екскурзија завршена је посетом тржног центра Галерија у склопу комплекса Београд на води, где су деца након историјских и духовних вредности, слободно време провела у шетњи и разгледању модерног и потрошачког аспекта савременог друштва.
Овакве и сличне екскурзије треба организовати чешће у сарадњи са локалним институцијама, тј. црквом, музејом… јер је наша историја и наша лепа Србија богата многим, многим вредностима и здањима које треба посетити, а на које смо сви поносни.


Милица Миловановић, вероучитељица

yuupa https://www.fapjunk.com wannajizz