Историјат школе у Орашцу

Прве школе у Србији појављују се у XVIII веку, по варошима и уз манастире и цркве. У XIX веку развијањем Устанака постојала је пракса, чим се неки крај ослободи од Турака, оснива се школа и поставља се учитељ. У нашем крају за време устаничког периода помињу се сеоске школе у Гарашима и Буковику. У периоду од 1805. до 1813. године међу учутељским лицима помиње се Андрија из Орашца.

Након Закона о школама из 1844. године у Србији се број школа знатно повећава, и постаје обавеза општине да се брине о избору и издржавању учитеља. На основу архивских докумената засигурно се зна да је школа у Орашцу постојала 1844-1845 године. У сачуваном Извештају за школску 1844-1845. годину потврђује се да је у школи било 12 ђака. Школа је била смештена у здању ”примиритељског” суда, а као учитељ помиње се Георгиј Гашпаровић. Након одлуке да се у Орашцу подигне црква, уследила је молба Орашачке општине 1869. године да се отвори школа у општинској кући која је просторно задовољавала основне школске потребе. Окружни начелник је известио министра просвете и црквених дела, 21. Јула 1869. године, да је општинска кућа “у свему спремљена” и да је потребно само поставити учитеља. Учитељ који је тада постављен на дужност био је Милоје Бабић. Како је школа стално радила у адаптираним административним зградама места, због сталног пораста броја ђака, предложено је да се подигне нова школа “по пропису”.

Готово у исто време грађене су првобитна школа и садашња црква 1869. године, а освештао их је тадашњи орашачи парох Љубомир Тодоровић, који је службовао у Орашцу. Као први учитељ помиње се Милан Кекић. Зграда првобитне школе је порушена. Налазила се на месту данашњег ђачког игралишта, док друга по реду школска зграда постоји и данас а налази се североистично од цркве и адаптирана је за потребе становања радника школе.

Изградњу садашње Спомен школе обећао је сам краљ Петар I Карађорђевић приликом посете Орашцу 1912. године пре почетка Првог балканског рата. Одбор за грађење спомен –школе у Орашцу формиран је 1923. године по налогу краља Александра Карађорђевића. Освећење темеља извршено је 1927. године. План школе израдио је архитекта Петар Гачић. Радови су били окончани 1932. године а освећење спомен –школе било је 15. Фебруара 1933. године.

Церемонијална прослава освећења спомен школе у Орашцу, пре 80 година, представљала је најрепрезентативнију свечаност.. Новински чланови преносили су да су сви прилизи пуни света, а да је пред уласком у школу постављена почасна чета петог пешадијског пука и једна батерија првог артиљериског пука. Сто коњаника чекало је краља Александра на Старчевића брду и допратило до школе. Његов долазак најављен је пуцењем топова. На свечаност осим краља дошли су представници највишег државног врха, чланови владе и председник владе са др. Миланом Сршкићем,маршал Двора г. Димитријевић, министри, сенатор г. Павелић, председништво Народне скупштине, сенатори, народни посланици, представници општинских власти и Дунавске бановине. Посебан значај имао је долазак изасланика патријарха Варнаве, викарног епископа Тихона Радовановића који је уз асистенцију целокупног свештенства среза Орашачког извршио освећење школске зграде. Након поздравних говора, председника одбора за подизање школе г. Лазара Анића, председника општине г. Недељка Тодоровића, управитеља школе Драгослава Недића, присутнима се обратио краљ Александар са речима. “Шумадинци, …., осветлајте још једном образ Карађорђевој Шумадији….”. Након громогласног аплауза три ученика школе Милош Јовановић, Милан Милојевић и Драгољуб Стојановић рецитовали су песмице о Карађорђу. Ове рецитације су се допале Њ.В. Краљу па се дуго задржао у разговору са малим живахним дечацима, обећао им школовање о његовом трошку и даривао их дукатом.

И данас након 80 година рада Спомен школе можемо рећи да су се у школи описменили и оспособили многи ђаци за даљи живот. Многи су од њих данас познати у свету и код нас. Љубав и знање које им је школа пружила живеће вечно у њима. А успомене на њих живеће кроз наша сећања на њих.

При освећењу спомен школе на спомен плочи која сведочи о том догађају остало је уклесано:

“ЗАХВАЛНА ШУМАДИЈА ПОДИЖЕ ОВАЈ ДОМ ЗА СПОМЕН СЛАВУ ВЕЛИКОМ КАРАЂОРЂУ И ОСТАЛИМ МНОГИМ ЗАСЛУЖНИМ ПРЕЦИМА КОЈИ 1804. ГОДИНЕ НА ОВОМ СВЕТОМ МЕСТУ ДИГОШЕ УСТАНАК И ПОЧЕШЕ ВЕЛИКО ДЕЛО НАРОДНОГ ОСЛОБОЂЕЊА И УЈЕДИЊЕЊА”

Историјат школе у Копљарима

Четворазредна Основна школа у Копљарима основана је 1868. године у садашњем школском дворишту, више у западном делу дворишта. Школа је имала две учионице 9 пута 5 метара, ходник и школску канцаларију. Учионице су имале велике прозоре и под од дасака. Ходник је био поплочан циглама. Школа је била покривена ћерамидом. Крај школе, у западном делу дворишта стајала је велика дрвена звонара, са које се оглашавао рад школе. Прва школа постојала је до 1927. године, када се провалио њен кров и морала је бити срушена.

Први учитељи у Копљарима су: Миљковић Матија (од 1869. године), и Богићевић Милан (од 1878. године).

У време службовања брачног пара Милосављевић Светолик и Ангелина (од 1912. до 1914. године), зидана је стамбена зграда за учитељски стан. Син наведеног учитељског пара је Пеђа Милосављевић, академски сликар.

Марковић Милутин и Лепосава (од 1923. до 1930. године), – дошли из школе из Орашца, Милутин радио као управитељ а Лепосава као учитељица, – Лепосава је приликом отварања треће школе у Копљару основала трајни “Фонд Милутин Марковић” намењен искључиво за оснивање библиотеке и награђивање заслужних ученика, – У школској 1929/30 години у школи је било 127 ученика.

1927. године саграђена је нова школа, друга по реду. Средства за ову школу обезбеђена су продајом сеоског Општинског забрана у Копљарима. У темеље друге школе постављена је “спомен повеља” (која приликом градње треће школе није пронађена), – Школски надзорник Јефта Мрав у својој забелешци о прегледу школског рада учитеља Милутина записао је:

“Наставник г. Марковић Милутин има јаке воље и љубави к своме позиву. Располаже са педагошкимом спремом и праксом. Сви су предмети обрађени методички а нарочито је изведена концентрација наставе. Наставник, сем што је спреман у главним предметима има и спреме и дара за предавање вештина, а нарочито за певање и свирање. Његов ђачки хор је одлично спемљен. Овим предавањем певања унео је код деце воље и полета за рад. Тактичан и умешан а при том скроман и озбиљан у сваком послу. Стекао је љубав својих грађана. Својим трудом и јаком вољом успео је ПОДИЋИ ДИВНУ ШКОЛСКУ ЗГРАДУ. У служби и ван службе је примерног владања. Ради на народном просвећивању. Према свему изложеном рад и успех господина Марковића оцењујем оценом ОДЛИЧАН.”

У школској 1930/31. години био је највећи број ученика, 166, тада је отворено треће одељење у школи у коме је радила Петрица Блажена (од 1931. до 1934. године). Брачни пар Христодуло Леонида и Милева је својом присебношћу допринео да се сачува целокупна школска документација за време ратних година.

Ђукановић Радојко (од 1951. до 1954. године), – Управитељ школе, извршио је генералну оправку школе и изградио је бину у школским просторијама, – Организовао је Културно-уметничко друштво “Војин Гајић”, – школа је добила Републичку награду Савета за просвету и културу НР Србије

Марковић Драгиша (од 1959. до 1990. године (31 годину)), – прво учитељ, потом управитељ школе до 1962. године, до момента укидања основне школе и припајања школи “Први српски устанак” у Орашцу, – 1977. добио је признање “најдражи учитељ”, 1984.године стекао је степен “Педагоски саветник” до 1990. године руководилац Одвојеног одељења школе у Копљару, – у школској 1959/60. години у школи је било 114 ученика.

1960. године у школу је уведена електрична струја, – у школи почиње са радом ђачка кухиња Црвеног крста.

У школској 1960/61. години отворено је пето одељење где су предметну наставу изводили постојећи учитељи, страни језик био је руски (предавала је Крџић Станојка), у свих пет разреда било је 137 ученика.

Народни одбор општине Аранђеловац одредио је 26.децембар као “Дан школе” петоразредне школе у Копљарима који се прослављао до 26. децембра 1970.године када више то није било могуће због слегања зграде и пуцања зидова на бини која је била у школи.

Основна школа у Копљару је 16. јануара 1961. године добила име “Војин Гајић-Горило”, ради сећања на већника Првог заседања АВНОЈ-а, пољопривредника и бившег ученика Копљарске школе. Сагласност за име школе дао је Савет за просвету и културу Општине Аранђеловац.

Исте године у школи је формиран: Одред пионира, Подмладак Црвеног крста, Уметничко културно-просветно друштво са драмском и рецитаторском секцијом, Покрет горана, Спортско друштво ученика. Крај школе подигнут је мини расадник за гајење четинара, извршена је садња разноврсног воћа, украсног шибља, ружа и разноврсног цвећа.

– 1962. године извршено је вађење школског багрема од којих су урађени стубови и баскије за ограду, постављена је висока ограда, љуљшке, клацкалице, конопац за пузање, разбој и вратило,

– 27. септембра 1962. године Народни одбор Општине Аранђеловац је укинуо пети разред и донео одлуку да се школа ПРИПОЈИ Основној школи “Први устанак” у Орашцу,тадашњи директор школе у Орашцу био је Бојанић Миломир.

– 15. фебруара 1989. године одлуком Општине Аранђеловац школа мења име у “Први српски устанак” ,директор школе био је Велибор Димитријевић,

– Народни одбор Општине Аранђеловац је 1.марта 1964.године укинуо некомбиновано одељење,а 1. маја 1964. године друго некомбиновано одељење,

– Школска 1964/65. година отпочела је са радом два комбинована одељења, – израђена је бетонска стаза,

– Престанком рада у две учионице, те учионице спојене су отварањем зида и створили су се услови за изградњу школске бине (друге),

– 4.јула 1970. године у школском дворишту откривен је споменик са плакетом Војину Гајићу,

– 7. октобра 1974. године срушена је зграда школе јер су зидови напукли,терен тоне и прети опасност да се зграда сруши,- настава је извођена у приватној недовшеној згради Милована Радовановића “Калајџија” ,која је имала две просторије намењене за сеоску кафану, имала је само плочу од бетона која је била уместо крова.Једна просторија била је за учионицу а друга за смештај инвентара школе.Улазило се директно споља у учионицу.Радна температура у зимским условима није прелазила 7 степени Целзијума,

– 15.јула 1976. године извршено је размеравање зграде по пројекту које је извршио Младеновић Младен,зидар Занатског услужног и грађевинског предузећа “Полет”,

– 30. јула 1976. године завршено је копање темеља,који су радили мештани и ђачки родитељи под руководством старог зидара Јовић Драгића (имао је 75. година),добровољни је градитељ задружних објеката, пута, водовода и градитељ фабрике “Шамот”. И баш због свега тога 23. априла 1982.године када је преминуо у 80-тој години био је изложен у новој копљарској школи.

– 30. јула 1976. године извршено је полагање “каменa темељца”. У темеље школе (изнад улазних врата на котларници) уграђена је спомен повеља о изградњи нове школе,

– априла 1977. године завршени су зидарски и занатски радови,

– школска 1977/78. годину отпочела је са радом у новој школској згради,

– 19. септембра 1977.године свечано је отворена нова школска зграда,на прослави је присуствовало око 1000 људи,

– октобра 1978. године отпочела је са радом нова ђечка кухиња,

– 29. новембра 1980. године крај споменика у школском дворишту саграђена је мала гробница у коју су премештени посмртни остаци Војина Гајића из сеоског гробља у Копљару,јер на гробљу није било подигнуто никакво обележје,

– 29. новембра 1982. године на постојећи споменик крај школе постављена је уместо плакете биста Војина Гајића, а плакета је изложена у школи,

– 15. септембра 1986.године уведена је телефонска линија и телефон у школу,

– 25. октобра 1988.године прокопан је водовод за школу,

Марковић Будислава (од 1959. до 1982.године), – супруга Драгише Марковића, организовала је здравствено-просветне течајеве сеоске женске омладине, добитник новчане награде за успешно извођење наставе историје, добитник ордена Републике са бронзаним венцем.

Податке о школи повадила Маја Продановић
Из ЛЕТОПИСА Школе копљарске
Аутора Драгише Марковића

Запослени

Милијана Петровић, директорка школе
Снежана Мијатовић, наставница технике и технологије
Славица Точиловац , наставница математике и информатике
Александра Крстовић, наставница српског језика(замена)
Тамара Каровић, наставница српског језика
Марија Мићић, насатвница енглеског језика
Радмила Богићевић, наставница енглеског језика
Светомир Белошевац, наставник физичког васпитања
Александар Васиљевић, наставник ликовне културе
Дарко Павловић, наставник музичке културе
Дарко Јовановић, наставник географије
Татјана Цветковић, наставница биологије
Јована Петровић, наставница грађанског васпитања
Игор Хочевар, професор физичког образовања
Даница Пејовић, наставник физике
Јелена Ранковић, наставник хемије
Маријана Драговић, професор шпанског језика
Милица Миловановић, професор верске наставе
Јована Васиљевић, професор разредне наставе
Драгољуб Николић, наставник разредне наставе
Андријана Стојадиновић, професор разредне наставе
Горан Јешић, професор разредне наставе
Слађана Мрљеш, професор разредне наставе
Милина Даговић, наставник разредне наставе
Златка Васовић, сервирка
Вера Јаковљевић, сервирка
Јелена Пејовић, помоћно-технички радник
Јасмина Војиновић, помоћно-технички радник
Драгослав Петронијевић, секретар
Драгана Вујановић, шеф рачуноводства
Анђела Павловић, педагог
Дејан Бајовић, наставник историје

Документа

yuupa https://www.fapjunk.com wannajizz