Дечја недеља - Друга седница ученичких парламената

Овогодишња Дечја недеља обележавала се од 3. до 9. октобра 2022. године и то под слоганом „Шта детету треба да расте до неба.“

И у нашој школи обележена је низом различитих и занимљивих активности. Недеља је започета игром „Тајни пријатељ.“ 4. октобра обележен је Светски дан животиња кроз маскенбал у ликовима животиња. Бирали смо и најчуднију фризуру у такмичењу шиз-фриз. Организована је и трка за срећније детињство, различите спортске игре, као и „Покретна библиотека“ – заједничка активност са школском библиотеком, односно изложба одабраних књига за читање и размена између ученика. Ученици су уживали у свим активностима.

Догађај на који смо посебно поносни је свакако Седница ученичких парламената. Наиме, наша школа већ другу годину заредом у Марићевића јарузи, а током Дечије недеље, организује Седницу ученичких парламената и тако окупи чланове парламената свих основних и средњих школа у општини Аранђеловац.

И ове године, седница је успешно реализована, владала је пријатна атмосфера, а тема је била: „Моје је право да живим здраво.“ Сви учесници су дали свој допринос у подизању свести о очувању животне средине. Ученици Економско-угоститељске школе „Слободан Минић“ бавили су се питањем екологије у модној индустрији и присутнима су указали на то како се на најбољи могући начин треба односити према моди – како употребити и искористити старе комаде одеће, а не стално куповати нове, како на пример стару мамину или бакину кошуљу, сукњу, хаљину, татин џемпер, сако или панталоне уклопити са другим новим и модерним одевним предметима и на тај начин у великој мери смањити индустријски отпад будући да су хемикалије које се користе у производњи одеће изузетно штетне за нашу планету. Ученици Техничке школе „Милета Николић“ показали су како природну козметику можемо направити и сами у својим домовима и тако смањити коришћење свакодневне, често штетне козметике. Изнели су и које се све штетне материје могу наћи у свим тим модерним козметичким средствима.

Били су то само неки од занимљивих и корисних радова које смо имали прилику да чујемо на седници. Циљ је био да се присутни и деца из нижих разреда заинтересују за те процесе што је успешно и реализовано.

Директорка школе, Милијана Петровић, на крају се захвалила присутнима уз обећање да ће Седница ученичких парламената постати традиционално окупљање у Марићевића јарузи сваке године и да ће наша школа са великим задовољством бити домаћин.Александра Крстовић, наставница српског језика и књижевности

yuupa https://www.fapjunk.com wannajizz