Стручно усавршавање

Трећи део пројекта-КАД ПОРАСТЕМ БИЋУ
Завршни део пројекта је успешно спроведен са ученицима трећег разреда и њиховом учитељицом Лидијом Ћирић.

Други део пројекта-КАД ПОРАСТЕМ БИЋУ

Други час пројекта „Кад порастем бићу“, протекао је приказивањем снимака, фотографија, утисака кроз игру улога занимања: медицинска сестра, кројачица, фризер. Ученици су били вредни приликом посета фризерском салону маме, бакиној кројачкој радионици и амбуланти у којој ради медицинска сестра. Доста су сазнали о занимањима и то приказали на овом часу. Час смо започели песмом „Пекар, лекар, апотекар“ од „Рибље чорбе“, а завршили договором за трећи и последњи час овог, нашег пројекта.

Први део пројекта-КАД ПОРАСТЕМ БИЋУ

Читали смо стихове, разговарали о занимањима, драматизовали текст:,,Занимања”, направили плакат и договорили се за даљи истраживачки рад у групама који је планиран за други део пројекта.

Угледни час “Час Народне традиције”

За тренутак, вратили смо се у прошлост. Осетили пријатну атмосферу око ,,огњишта“, слушали бакине приче о детињству, школи, играма… 13.10.2017.године, одржан је угледни час из Народне традиције. Одељење првог разреда са учитељицом Слађаном Мрљеш, као прави домаћини угостили су драге баке. Задовољство је било обострано. Баке су се потрудиле да што боље одговоре на дечија питања о школи, играма некада, о ношњи, о начину употребе старих предмета. Са великом пажњом, ученици су пратили бакине приче. Посматрали су старе предмете, изложене у учионици и схватили њихову намену и начин употребе. Схватили су зашто је ношња направљена од природних материјала, посматрали како бака преде вуну, упоређивали некада и сада: школу, игре, начин провођења слободног времена. Највише су се забавили кроз радионичарски рад. Ученици и баке правили су друштвену игру,, мицу“, кишобранчиће и украшавали шарама шумадијски јелек. Сви су се потрудили да продукти радионице буду што бољи. Бакама смо се захвалили на помоћи и дружењу на свој начин :песмама о бакама, глумом и игром.Поносно су посматрале са понеком сузом у оку. За крај часа засладили смо се бакиним колачима и бакама уручили дипломе са исписаном здравицом.

Реализатор
Учитељица, Слађана Мрљеш

Припрема за час

Угледни час “Мултисензоријална метода”

Угледном часу одржаном 21.10.2013. године у другом разреду присуствовали су директор школе, педагог и професори разредне наставе, тј. чланови СВ за разредну наставу. На часу је представљена мултисензоријална метода, као иновативна наставна метода која за циљ има да ангажује сва чула ученика у процесу учења. На основу анализе упитника за наставнике, тј. посматраче, може се рећи да је метода добро презентована, чула ученика су била укључена у највећој могућој мери колико су то омогућили наставни садржаји, ученици су били активни и мисаоно и физички, атмосфера на часу је била веома позитивна, сви су били укључени у рад. Дошло се и до закључка да се метода може применити и у представљању садржаја других наставних предмета, нпр. српског језика, света око нас, ликовне културе, природе и друштва, итд. Такође је присутан став да је ова наставна метода нарочито корисна у млађим разредима, мада се уз одређене модификације може успешно применити и у старијим разредима.

Реализатор
Ана Недић, професор енглеског језика

Припрема за час

Угледни час 16.9.2013.

У ОШ “Први српски устанак”, издвојено одељење у Копљарима, је 16. 09. 2013. године одржан угледни час из предмета чувари природе поводом Светског дана заштите озонског омотача. Час је одржан у комбинованом одељењу – други и четврти разред. Циљеви часа су – уочавање последица загађивања ваздуха, схватање узрока и последица настанка рупе у озонском омотачу и уочавање поступака којима се може утицати на локалну средину. На часу је примењен цртани филм у настави – приказан је филм о Озију Озону чији је садржај прилагођен схватањима и узрасту ученика.

Припрема за час

yuupa https://www.fapjunk.com wannajizz